Kategorie 2021

České a moravské pivní koruny 2021

česká národní degutační soutěž

 

Spodně kvašená piva

 

původní české styly

1 České světlé výčepní pivo / Bohemian-Style Session Lager

2 České tmavé výčepní pivo / Bohemian-Style Session Lager

3 Český světlý ležák / Bohemian-Style Pale Lager

4 Český tmavý ležák / Bohemian-Style Dark Lager

5 Silný český světlý ležák / Bohemian-Style Strong Pale Lager

6 Český světlý imperiální ležák / Bohemian-Style Imperial Pale Lager

7 Silný český tmavý ležák / Bohemian-Style Strong Dark Lager

8 Český tmavý imperiální ležák / Bohemian-Style Imperial Dark Lager

 

mezinárodní styly

9 Vídeňský ležák / Vienna-Style Lager

10 Silný polotmavý ležák / Strong Semi-Dark (Amber or Brown) Lager

11 Ochucené výčepní pivo / Fruit, Herb and Spice Session Lager

12 Ochucený ležák / Fruit, Herb and Spice Lager

13 Silný ochucený ležák / Fruit, Herb and Spice Strong Lager

14 Světlý ležák s chmelením za studena / Pale Lager Dry Hopped

15 Silný světlý ležák s chmelením za studena / Strong Pale Lager Dry Hopped

16 India Pale Lager

17 Silný India Pale Lager /Strong India Pale Lager

18 Spodně kvašený porter / Bottom Fermented Porter

19 Ležák z nakuřovaného sladu / Smoke Lager

20 Silný ležák z nakuřovaného sladu /Strong Smoke Lager

21 Světlý bock / Heller (Pale) Bock

22 Polotmavý bock / Bernstein (Amber) Bock

23 Tmavý bock / Dunkel (Dark) Bock

24 Světlý doppelbock / Heller (Pale) Doppelbock

25 Polotmavý a tmavý doppelbock / Dunkel (Amber, Brown or Dark) Doppelbock

 

svrchně kvašená piva

26 Summer Ale

27 English Golden Ale

28 American Pale Ale

29 American-Style India Pale Ale

30 Imperial (Double) India Pale Ale

31 Hazy and Juicy India Pale Ale

32 Hazy and Juicy Imperial India Pale Ale

33 Experimental India Pale Ale

34 Porter a stout (svrchně kvašené) / Porter and Stout (top fermented)

35 Imperial Porter a Imperial Stout (svrchně kvašené) / Imperial Porter and Stout (top fermented)

36 Wood and Barrel Aged Beer

37 Světlé pšeničné pivo / German-Style Weizen Hell

38 Polotmavé pšeničné pivo / Weizen Bernstein or Dunkel

39 Tmavé pšeničné pivo / Weizen Dunkel

40 Pšeničný bock / Weizen Bock

 

piva se spontánním nebo dalším typem kvašení

41 Kyselá piva / Sour Beer

42 Berliner Weisse s českými surovinami / Berliner Weisse with Czech raw materials

43 Wood and Barrel Aged Sour Beer

 

nealkoholická piva

44 Spodně kvašené nealkoholické pivo / Non-Alcoholic Beer Bottom Fermented

45 Spodně kvašené nealkoholické pivo ochucené / Non-Alcoholic Fruit, Herb and Spice Beer Bottom Fermented

46 Spodně kvašené nealkoholické pivo chmelené za studena / Non-Alcoholic Dry Hopped Beer Bottom Fermented

47 Svrchně kvašené nealkoholické pivo / Non-Alcoholic Top Fermented Beer

48 Ochucené svrchně kvašené nealkoholické pivo /Non-Alcoholic Fruit, Herb and Spice Top Fermented Beer

49 Svrchně kvašené nealkoholické pivo chmelené za studena / Non-Alcopholic Dry Hopped Top Fermented Beer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 České světlé výčepní pivo

Bohemian-Style Session Pale Lager

barva 6 až 14 EBC

EPM/OG: 7 až 10,99 %

alkohol 3 až 4,2 %

hořkost 15 až 25 IBU

spodně kvašené pivo

Česká právní norma stanovuje rozmezí 7,00 až 10,99 % extraktu původní mladiny. Od ležáku se odlišuje nižší plností i hořkostí. Rozdíly v barvě a v řízu jsou naopak minimální. Typická je vysoká pěna. Světlé výčepní pivo má být především vyvážené se zřetelnou sladovou vůní, tóny chmele a slabě i čerstvých kvasnic. Hořkost nižší střední se projevuje především v doznění piva. Diacetyl se nepovažuje za vadu, pokud nepřekročí nízkou hranici. Toleruje se nefiltrovaná i filtrovaná verze.

Typická vlastnost: Charakteristickým znakem je vzájemná vyváženost sladové chuti a nižší chmelové hořkosti, což podporuje vysokou pitelnost piva. Plnost je nižší střední.

 

2 České tmavé výčepní pivo

Bohemian-Style Session Dark Lager

barva více než 60 EBC

EPM/OG: 7 až 10,99 %

alkohol 3 až 4,2 %

hořkost 15 až 20 IBU

spodně kvašené pivo

Česká právní norma pro něj stejně jako u světlého výčepního piva stanovuje rozmezí 7,00 až 10,99 % extraktu původní mladiny. Tmavé výčepní pivo má nižší střední plnost. Vůně má původ především ve sladu, který překrývá tóny chmele. Díky mnichovským a dalším speciálním sladům je stejně jako v chuti kávová, popřípadě čokoládová. Pražená příchuť je možná pouze nízká. Nižší střední hořkost se projevuje především v doznění piva. Diacetyl se nepovažuje za vadu, pokud nepřekročí nízkou hranici. Toleruje se nefiltrovaná i filtrovaná verze.

Typická vlastnost: Charakteristickým znakem se stala vyváženost sladové chuti, která nesmí být příliš sladká. Požaduje se velmi dobrá pitelnost piva. Plnost je nižší střední.

 

3 Český světlý ležák

Bohemian-Style Pale Lager

barva 6 až 16 EBC

EPM/OG: 11 až 12,99 %

alkohol 4,3 až 5,2 %

hořkost 25 až 40 IBU

spodně kvašené pivo

Pivo vařené dekokčním způsobem na jeden až tři rmuty s dlouhou délkou ležení. Přípustná je filtrovaná i nefiltrovaná verze. Barva se pohybuje od sytě žluté po tmavě zlatou. Žádoucí je vysoká a hustá pěna. Intenzita vůně je nižší střední až střední. Skládá se z aromatického chmele českého původu, sladu, esterů. Pivo nesmí obsahovat nové odrůdy chmelů. Toleruje se velmi nízká úroveň diacetylu. DMS a další cizí chutě jsou nežádoucí. Chuť musí být vyvážená, hořkost je střední až vyšší střední, sladěná s plností a se sladovým charakterem těla. Hořkost nesmí být ulpívající. Chmelení za studena je možné pouze s klasickými odrůdami českého chmele. Z pohledu české právní normy se ležák obecně definuje rozmezím extraktu původní mladiny 11 až 12,99 %.

Typická vlastnost: Od zahraničních ležáků se odlišuje střední až vyšší střední plností, která musí být dobře vyvážená s nasládlou čistě sladovou chutí a s ušlechtilým hořkým dozněním. Plnost nesmí být nižší než střední. Hořkost nesmí snižovat vysokou pitelnost. Použití chmelení za studena s novými odrůdami chmelů vyřazuje vzorek z kategorie.

 

4 Český tmavý ležák

Bohemian-Style Dark Lager

barva více než 60 EBC

EPM/OG: 11 až 12,99 %

alkohol 4 až 5,5 %

hořkost 20 až 30 IBU

spodně kvašené pivo

 

Pivo tmavé až černé barvy představuje původní český styl. Nabízí vyšší hořkost než tmavá mnichovská piva. Tomu musí odpovídat i vyšší plnost. Tmavý ležák má nižší říz než světlý. Vůně čokoládová, kávová bez výrazně pražených tónů. Toleruje se velmi nízká úroveň diacetylu, přirozenou součástí jsou estery a ovocné příchutě. V chuti karamel, ale spíše čokoláda a káva.

Typická vlastnost: Sladká chuť nemá být dominující, ale opět vyvážená. Plnost musí být minimálně střední. Vyžaduje se dobrá pitelnost.

 

5 Silný český světlý ležák

Bohemian-Style Strong Pale Lager

barva 8 až 20 EBC

EPM/OG:13 až 18 %

alkohol:5,2 až 8 %

hořkost 25 až 50 IBU

spodně kvašené pivo

 

Barva zlatá až sytě zlatá. Vysoká pěna. Toleruje se filtrovaná i nefiltrovaná verze. Chmelová vůně může být výrazná s kvasničnými, ovocnými a s esterovými tóny. Musí mít minimálně střední nebo vyšší střední plnost. Zřetelné sladové tělo má být dobře vyvážené se střední hořkostí. V chuti nemá převládat sladkost, nesmí mít obilné příchutě, stejně jako vyšší obsah alkoholu nemá být v chuti výrazněji vnímána, zůstává spíše skrytá, respektive jako součást harmonie chuťového profilu. Provázanost jednotlivých složek vzniká dlouhým ležením. Celkový dojem musí být opět vyvážený tak, aby podporoval dobrou pitelnost. Od českého ležáku se silný ležák odlišuje vyšší plností a bohatším charakterem chuťového profilu. Přípustná je velmi nízká úroveň diacetylu, DMS je nežádoucí.

Typická vlastnost: Tato kategorie nepředstavuje vyhraněný a detailně charakterizovaný styl piva. Jde o pivo, kde chuťové vlastnosti určuje kombinace chutí sladu a ušlechtilé hořkosti. Plnost musí být minimálně střední, nejdůležitější je vyváženost se zřetelnou hořkostí v doznění bez výraznější přítomnosti chuti alkoholu.

 

6 Český světlý imperiální ležák

Bohemian-Style Imperial Pale Lager

barva 8 až 24 EBC

EPM/OG: minimálně 19 %

alkohol: více než 8 %

hořkost 25 až 50 IBU

spodně kvašené pivo

Barva zlatá, sytě zlatá až světle měděná. Vysoká pěna. Toleruje se filtrovaná i nefiltrovaná verze. Chmelová vůně může být výrazná s kvasničnými, ovocnými a s esterovými tóny. Musí mít vyšší střední až vysokou plnost. Masivní sladové tělo má být dobře vyvážené s hořkostí v doznění. V chuti nesmí převládat sladkost, nežádoucí jsou obilné příchutě. Vyšší obsah alkoholu může být v chuti vnímán, dává pivu hřejivost, ale zůstává součástí harmonie chuťového profilu. Provázanost jednotlivých složek vzniká dlouhým ležením. Celkový dojem musí být opět vyvážený. Od českého ležáku a silného českého ležáku se imperiální verze odlišuje masivním sladovým tělem s vysokou plností a s bohatším charakterem chuťového profilu. Diacetyl a DMS jsou nežádoucí.

Typická vlastnost: Jde o robustní pivo, kde chuťové vlastnosti určuje pečlivě vyvážená kombinace chutí sladu a intenzivní ušlechtilé hořkosti. Silný zážitek z chuti je důležitější než pitelnost.

 

7 Silný český tmavý ležák

Bohemian-Style Strong Dark Lager

barva více než 80 EBC

EPM/OG:13 až 18 %

alkohol více než 5,2 %

hořkost 20 až 30 IBU

spodně kvašené pivo

Typický tmavý silný černý ležák vychází z tradice vaření piva v Pivovaru a restauraci U Fleků. Sytě tmavá barva, vysoká stabilní pěna, toleruje se filtrovaná i nefiltrovaná verze. Výrazná vůně i chuť mají původ v několika druzích sladů, kde podstatnou roli hraje mnichovský. V široké paletě vůní a chutí najdeme čokoládu, kávu, lesní ovoce. Sladkost je evidentní, ale dobře vyvážená s jemným hořkým dozněním.

Typická vlastnost: Sladkost nesmí převažovat, plnost musí být minimálně střední. Celková vyváženost jednotlivých vlastností i harmonie celkového vyznění dávají pivu velmi dobrou pitelnost.

 

8 Český tmavý imperiální ležák

Bohemian-Style Imperial Dark Lager

barva více než 80 EBC

EPM/OG: minimálně 19 %

alkohol: více než 8 %

hořkost 25 až 40 IBU

spodně kvašené pivo

Sytě tmavá barva, vysoká stabilní pěna, toleruje se filtrovaná i nefiltrovaná verze. Výrazná vůně i chuť mají původ v několika druzích sladů. Jde o robustní ležák s vysokou střední až vysokou plností s bohatým komplexem příchutí. V široké paletě vůní a chutí najdeme čokoládu, kávu, lesní ovoce, velmi omezeně i pražené a topinkové příchutě. Sladkost je evidentní, ale dobře vyvážená s velmi evidentním hořkým dozněním.

Typická vlastnost: Jde o robustní pivo, kde chuťové vlastnosti určuje pečlivě vyvážená kombinace chutí sladu a intenzivní ušlechtilé hořkosti. Silný zážitek z chuti je důležitější než pitelnost.

 

9 Vídeňský ležák

Vienna lager

barva 24 až 52 EBC

EPM/OG: 11 až 12,99 %

alkohol 4,9 až 5,4 %

hořkost 18 až 24 IBU

spodně kvašené pivo

Polotmavý ležák jantarové až světle hnědé barvy. Má střední plnost, sladové tělo vyniká jemností a vyvážeností. Chuť pochází především ze sladu a převládá v ní nugát a sušenky, naopak náznak pražených sladů, kávy nebo čokolády najdeme případně jen ve velmi malém množství. Diacetyl a další cizí vůně a chutě nejsou přípustné. Hořkost v doznění je nízká.

Typická vlastnost: Jde o pivo, jehož chuťové vlastnosti určuje především slad. Plnost musí být střední, vyžaduje se přísnější dodržování chuťové charakteristiky původního stylu.

 

10 Silný polotmavý ležák

Strong Semi-Dark (Amber or Brown) Lager

barva 24 až 52 EBC

EPM/OG:13 až 18 %

alkohol minimálně %

hořkost 18 až 35 IBU

spodně kvašené pivo

Barva jantarová až světle hnědá. Vysoká pěna. Toleruje se filtrovaná i nefiltrovaná verze. Vůně a chuť mají původ ve vídeňském sladu. Sladová vůně musí být evidentní. Požaduje se minimálně střední plnost, hořkost v doznění může být na rozdíl od vídeňského ležáku intenzivnější.

Typická vlastnost: Oproti vídeňskému ležáku je hořkost vyšší, ale musí být v rovnováze se sladovým charakterem nápoje. Vyžaduje se velmi dobrá pitelnost, alkohol nemá být evidentní.

 

 

11 Ochucené výčepní pivo

Fruit, Herb and Spice Session Lager

barva bez omezení

EPM/OG: 7 až 10,99 %

alkohol 3 až 4,4 %

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Musí splňovat základní vlastnosti výčepního piva, což je vyváženost, přiměřené použití surovin tak, aby žádná složka nebyla zcela dominantní. Pivovar musí uvést, jakými surovinami je výčepní pivo ochucené. Rozhodujícím kritériem zůstává, jestli se ochucení podařilo dobře sladit tak, aby konzumenta příjemně překvapilo.

Typická vlastnost: Očekává se osvěžující, harmonický a pitelný nápoj.

 

12 Ochucený ležák

Fruit, Herb and Spice Lager

barva bez omezení

EPM/OG: 11 až 12,99 %

alkohol 4,3 až 5,2 %

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Vysoká pěna, vyšší plnost a zřetelný, jasně rozpoznatelný charakter ochucení. Ochucení je naznačeno již ve vůni. Střední plnost i říz. Pivovar musí uvést, jakými surovinami je výčepní pivo ochuceno. Rozhodujícím kritériem zůstává výběr surovin, který konzumenta příjemně překvapí tím, že ochucení se podařilo dobře sladit s chutí piva. Škála ochucení sahá od klasických příchutí, jako je med a čokoláda, přes ovoce, byliny a koření až po příchutě zcela výjimečné a unikátní.

Typická vlastnost: Harmonické spojení suroviny pro ochucení a ležáku. Střední pitelnost.

 

13 Silný ochucený ležák

Fruit, Herb and Spice Strong Lager

barva bez omezení

EPM/OG:13 až 18 %

alkohol 5,2 až 8 %

hořkost 25 až 50 IBU

spodně kvašené pivo

Vysoká pěna, vůně se zřetelnými a dobře rozpoznatelnými tóny ochucení, ale také s čerstvostí. Ležák s vyšší plností a výrazným tělem, kde základní příchuť tvoří hlavní, nikoli však zcela dominantní složku chuti. Vyvážený nápoj s nádechem alkoholu v doznění. Filtrovaná i nefiltrovaná verze. Nežádoucí je diacetyl i DMS.

Typická vlastnost: Harmonické spojení ležáku se surovinami použitými na ochucení. Zážitek z chuti je důležitější než pitelnost.

 

14 Světlý ležák s novými odrůdami chmele a chmelením za studena

Pale Lager Dry Hopped

světlý ležák s novými odrůdami chmele

barva 6 až 25 EBC

EPM/OG: 11 až 12,99 %

alkohol 4,3 až 5,4 %

hořkost 25 až 50 IBU

spodně kvašené pivo

 

Evropský ležák bez limitu použití různých odrůd chmelů na varně, stejně jako při chmelení za studena. Jeho hlavní vlastností je výrazná vůně, která vzniká při chmelení za studena. Barva světle zlatá, jantarová až mědi. Vyžaduje se vysoká a hustá pěna. Toleruje se filtrovaná i nefiltrovaná verze. Původ vůně je především z chmele. Intenzita musí být minimálně vyšší střední až vysoká. Obsahuje škálu vůní s použitím nových odrůd chmele. Vůně by měla vybízet k napití. Tělo piva musí být dostatečně sladově plné, aby bylo vyvážené s masivním hořkým dozněním. Doznívání musí být dlouhé a minimálně střední až vyšší střední.

Typická vlastnost: I když tomuto stylu piva dominují chmelové vůně a hořkost, tyto vlastnosti musejí být dostatečně vyvážené. Neočekává se pitelnost českého ležáku. Nejdůležitější je zážitek z vůně i z chuti.

 

15 Silný světlý ležák s novými odrůdami chmele a chmelením za studena

Strong Pale Lager Dry Hopped

barva 8 až 20 EBC

EPM/OG: 13 až 18 %

alkohol 5,2 až 8 %

hořkost 25 až 55 IBU

spodně kvašené pivo

Evropský ležák bez limitu použití chmelů na varně. Jeho hlavní vlastností je výrazná vůně, která vzniká při chmelení za studena. Barva světle zlatá, jantarová až do mědi. Vyžaduje se vysoká a hustá pěna. Toleruje se filtrovaná i nefiltrovaná verze. Původ vůně je především z chmele. Intenzita musí být minimálně vyšší střední až vysoká. Obsahuje škálu vůní s použitím nových odrůd chmele především amerického původu. Kromě různých citrusových plodů jsou to dále pinie, borovicové, zemité a různé bylinné příchutě. Vůně by měla vybízet k napití. Tělo silného ležáku musí být robustnější než u ležáku, aby bylo vyvážené, s výrazným hořkým dozněním. Doznívání musí být dlouhé, vyšší střední až vysoké.

Typická vlastnost: I když tomuto stylu piva dominují chmelové vůně a hořkost, tyto vlastnosti musejí být dostatečně vyvážené. Neočekává se pitelnost českého ležáku. Nejdůležitější je zážitek z výrazné vůně i chuti.

 

16 India Pale Lager

barva 6 až 25 EBC

EPM/OG: 11 až 14 %

alkohol 4,3 až 5,4 %

hořkost 30 až 65 IBU

spodně kvašené pivo

Velmi světlá až světlá barva. Nižší střední intenzita vůní pocházejících ze sladu se kombinuje s vyšší střední až vysokou intenzitou vůní z chmele, v níž rozhodující roli hrají odrůdy amerických chmelů. Nižší střední plnost, hořkost vyšší střední až vysoká. Nežádoucí je drsný a ulpívající charakter hořkosti stejně jako estery, DMS a diacetyl. Při hodnocení se klade důraz na čerstvost chmelové vůně i příchutí v pivu.

Typická vlastnost: Od českého ležáku se liší použitím odrůd chmele, ale také nižší plností. Charakter hořkosti je odlišný. Ta je podstatně intenzivnější, robustní bez vyvážené harmonie se sladovou složkou chuťového profilu.

 

17 Silný India Pale Lager

Strong India Pale Lager

barva 8 až 12 EBC

EPM/OG: 11 až 16,5 %

alkohol 5,2 až 8 %

hořkost 30 až 70 IBU

spodně kvašené pivo

Velmi světlá až světlá barva. Nižší střední intenzita vůní pocházejících ze sladu se kombinuje s vyšší střední až vysokou intenzitou vůní z chmele, kde rozhodující roli hrají odrůdy amerických chmelů. Nižší střední plnost, hořkost vyšší střední až vysoká. Nežádoucí je drsný a ulpívající charakter hořkosti stejně jako estery, DMS a diacetyl. Při hodnocení se klade důraz na čerstvost chmelové vůně i příchutí v pivu. Vyšší obsah alkoholu přispívá k pocitu plnosti piva, ale musí být vyvážený.

Typická vlastnost: Od českého ležáku se liší použitím odrůd chmele, ale také nižší plností. Charakter hořkosti je zcela odlišný. Ta je podstatně intenzivnější, velmi robustní bez důsledně vyvážené harmonie se sladovou složkou chuťového profilu.

 

18 Spodně kvašený porter

Bottom Fermented Porter

barva více než 50 EBC

EPM/OG:13 až 19 %

alkohol 5,2 až 8 %

hořkost 25 až 50 IBU

spodně kvašené pivo

Vysoká pěna a výrazně tmavá barva. Středně intenzivní až velmi intenzivní vůně má sladový charakter s ovocnými tóny, decentní sladkostí a s čokoládovými nebo kávovými tóny. Pražený slad smí být ve vůni velmi omezeně, stejně jako chmel. Středně vyšší až vysoká plnost sladového těla je opět výrazně doplněna ovocnými tóny a hřejivou přítomností alkoholu. Nežádoucí je diacetyl, DMS, fenoly. Vyvážené tmavé pivo nesmí postrádat pitelnost.

Typická vlastnost: Historicky se vaření spodně kvašeného porteru v Čechách spojuje s Pardubickým pivovarem. Od Pardubického Porteru 19 je dokonce odvozena i zdejší státní norma, kterou tato kategorie nerespektuje. Do této kategorie patří piva typu Baltic Porter, ale nikoli Brown Porter, Robust Porter nebo Smoke Porter.

 

19 Ležák z nakuřovaného sladu

Smoke Lager

barva bez omezení

EPM/OG: 11 až 12,99 %

alkohol 4,5 až 5,2 %

hořkost 20 až 35 IBU

spodně kvašené pivo

Vůně i chuť tohoto ležáku vznikají použitím nakuřovaných sladů. Musejí být evidentní, ale zároveň vyvážené. Pivo může být filtrované i nefiltrované. Nežádoucí je DMS nebo diacetyl. Střední plnost. Sladkost v těle nesmí vystupovat do popředí. Hořkost je nízká až střední. V doznění piva je důležitá harmonie právě mezi hořkostí a příchutí z nakuřovaných sladů.

Typická vlastnost: Ačkoli vůně i chutě z nakuřovaných sladů určují celkový chuťový profil piva, měly by být s ostatními složkami vyvážené natolik, aby pivo bylo dobře pitelné.

 

20 Silný ležák z nakuřovaného sladu

Strong Smoke Lager

barva 8 až 20 EBC

EPM/OG:13 až 18 %

alkohol 5,2 až 8 %

hořkost 25 až 50 IBU

spodně kvašené pivo

Vůně i chuť tohoto ležáku vznikají použitím nakuřovaných sladů. Musejí být evidentní, ale zároveň vyvážené. Pivo může být filtrované i nefiltrované. Nežádoucí je DMS nebo diacetyl. Plnost je vyšší střední až vysoká. Sladkost v těle může být na rozdíl od předchozí kategorie evidentnější. Hořkost zůstává nízká až střední. V doznění piva je důležitá harmonie právě mezi hořkostí a příchutí z nakuřovaných sladů.

Typická vlastnost: Vyšší plnost v sobě spojuje kromě příchutí z nakuřovaných sladů také zřetelnější sladkost a hřejivý nádech alkoholu, který se však nesmí v chuti výrazněji projevovat. Harmonické, dobře pitelné pivo.

 

21 Světlý bock

Heller (Pale) Bock

barva do 18 jednotek EBC

EPM/OG: 16 až 17,9 %

alkohol 6,2 až 8 %

hořkost 24 IBU

spodně kvašené pivo

Variace původního německého stylu představuje silný ležák se sladovým charakterem, avšak maximálně s nižší střední hořkostí. Ve vůni musí být zřetelná vůně sladu, intenzita chmelové vůně je nízká až střední. Plné tělo s harmonicky sladěnou přítomností alkoholu a delikátní chmelovou hořkostí. Úroveň ovocných esterů nízká, diacetyl nežádoucí.

Typická vlastnost: Silný světlý ležák s nižší úrovní hořkosti, než má český silný ležák. Dominují chuti původem ze sladu. Vyvážené a pitelné pivo.

 

22 Polotmavý bock

Bernstein (Amber) Bock

barva 18 až 30 jednotek EBC

EPM/OG: 16 až 17,9 %

alkohol 6,2 až 8 %

hořkost 24 IBU

spodně kvašené pivo

Variace původního německého stylu. Silný ležák se sladovým charakterem, avšak maximálně s nižší střední hořkostí. Ve vůni musí být zřetelná vůně sladu, karamel, sušenky, intenzita chmelové vůně nízká až střední. Plné tělo s harmonicky sladěnou přítomností alkoholu a delikátní chmelovou hořkostí. Sladkost přítomná, ale nikoli dominantní. Úroveň ovocných esterů nízká, diacetyl nežádoucí.

Typická vlastnost: Silný polotmavý ležák s nižší úrovní hořkosti. Dominují chuti původem ze sladu. Vyvážené a pitelné pivo.

 

23 Tmavý bock

Dunkel (Dark) Bock

barva více než 30 EBC

EPM/OG: 16 až 17,9 %

alkohol 6,2 až 8 %

hořkost 20 IBU

Variace původního německého stylu. Silný tmavý ležák s výrazným sladovým charakterem, avšak jen nízkou hořkostí. Ve vůni musí být zřetelná vůně sladu, sušenky, čokoláda, sušené ovoce. Pražené a svíravé příchutě jsou nežádoucí. Intenzita chmelové vůně je nízká. Plné tělo s harmonicky sladěnou přítomností alkoholu. Sladkost přítomná, ale nikoli dominantní. Úroveň ovocných esterů nízká, diacetyl nežádoucí.

Typická vlastnost: Silný tmavý ležák s nízkou úrovní hořkosti. Dominují chuti původem především ze sladu. Vyvážené a pitelné pivo.

 

24 Světlý doppelbock

Heller (Pale) Doppelbock

barva do 20 EBC

EPM/OG: 18 až 22 %

alkohol 6,5 až 10 %

hořkost 28 IBU

Variace původního německého stylu. Velmi silný sladový ležák. Ve vůni jsou zřetelné nejen sladové tóny, ale také alkohol. Chmelové tóny nízké až střední. Masivní plnost je spojena s dominantním sladovým charakterem. Vyvážené pivo bez jakýchkoli cizích vůní a chutí včetně obilné, diacetylu a DMS. Sladkost musí být harmonická, aby neomezovala pitelnost. Alkohol je přítomný v těle piva i v doznění, ale opět nesmí rušit celkový dojem z piva.

Typická vlastnost: Velmi harmonický extra silný ležák se sladovým charakterem. Od českého imperiálního ležáku se liší především nižší hořkostí.

 

25 Polotmavý a tmavý doppelbock

Dunkel (Amber, Brown or Dark) Doppelbock

Heller (Pale) Doppelbock

barva od 30 EBC

EPM/OG: 18 až 22 %

alkohol 6,5 až 10 %

hořkost 24 IBU

Variace původního německého stylu. Velmi silný sladový ležák s měděnou až tmavou barvou. Ve vůni upozorňuje na sladový charakter s tóny nugátu, karamelu, čokolády a alkoholu. Robustní plnost se spojuje s komplexem příchutí původem ze sladu od nugátu přes karamel, kávu, čokoládu a různé druhy ovoce. Součástí chuti je také alkohol, ale musí být vyvážený s ostatními složkami chuťového profilu. Nežádoucí je diacetyl a příchuti praženého, nakuřovaného sladu. Ovocné estery nízké až střední.

Typická vlastnost: Velmi silný sladový ležák s pestrým komplexem dobře sladěných chutí původem ze sladu. Velmi dobře vyvážené pivo s nižší hořkostí.

 

 

26 Summer Ale

barva 8 až 14 EBC

EPM/OG: 7 až 11,9 %

alkohol 3 až 5 %

hořkost 24 až 32 IBU

Styl vznikl na základě požadavků sportovců, zejména cyklistů, kteří hledali lehké osvěžující pivo s nižším obsahem alkoholu. Barva je světle žlutá až zlatá. Pěna střední až vysoká. Toleruje se filtrovaná a nefiltrovaná verze. Ve vůni musí být minimálně střední až vysoká chmelová vůně z nových odrůd, především amerických, ale také novozélandských i dalších chmelů. Jejich absence se považuje za výrazné porušení stylu. Plnost se pohybuje od nízké po nižší střední. Střední až vyšší hořkost má v dlouhém doznění výrazně chmelový charakter. Diacetyl a DMS jsou nežádoucí.

Typická vlastnost: Výrazné aroma a střední až vyšší hořkost v doznění naznačují a podporují velmi dobrou pitelnost piva.

 

27 English Golden Ale

barva 8 až 14 EBC

EPM/OG: 8 až 11,9 %

alkohol 3 až 5 %

hořkost 26 až 38 IBU

Tento původní anglický styl vznikl jako reakce tamních pivovarů na nárůst prodeje ležáků na ostrovech. Nabízí zřetelnou vůni původem ze sladů v kombinaci s čerstvou chmelovou včetně nových anglických či amerických odrůd. Přítomné jsou estery. Střední plnost sladového těla se prolíná se střední hořkostí v doznění. Diacetyl a DMS jsou nežádoucí.

Typická vlastnost: Velmi dobře pitelný ale s vyváženou chutí původem ze sladu a s hořkým dozněním z nových chmelů. Hořkost nesmí být tak intenzivní jako u amerického pale ale. Podporuje další napití.

 

28 American-Style Pale Ale

barva 12 až 26 EBC

EPM/OG:

alkohol 4,0 až 5,4 %

hořkost 30 až 50 IBU

svrchně kvašené pivo

 

České pivovary až na výjimky převzaly styl pale ale v americké podobě. Barva je žlutá, zlatá až jantarová. Pěna zásadně vysoká. Toleruje se filtrovaná a nefiltrovaná verze. Ve vůni musí být minimálně střední až vysoká chmelová vůně z nových odrůd, především amerických, ale také novozélandských i dalších chmelů. Jejich absence se považuje za výrazné porušení stylu. Plnost se pohybuje od nízké přes nižší střední až po střední. Střední hořkost v doznění má opět chmelový charakter.

Typická vlastnost: Výrazné aroma a střední hořkost v doznění naznačují a podporují velmi dobrou pitelnost piva.

 

29 American-Style India Pale Ale

barva 14 až 30 EBC

EPM/OG: 14 až 17 %

alkohol 6,3 až 7,6 %

hořkost 50 až 70 IBU

svrchně kvašené pivo

Tmavě zlatá až měděná barva koresponduje se středně plným tělem, které nabízí pouze náznak sladkosti, ale řadu ovocných příchutí. Výrazná hořkost vrcholí dlouhým dozněním. Intenzivní vůně opět vzniká díky novým odrůdám amerických chmelů při dochmelování za studena. Intenzita vůně i hořkosti se pohybuje od střední až po velmi vysokou.

Typická vlastnost: Pivo musí mít osobitý chuťový charakter, počínaje výraznou chmelovou vůní až po masivní doznění s vysokou hořkostí. Pitelnost je střední, podřizuje se výraznému chuťovému zážitku.

 

30 Americká imperiální IPA

American Imperial IPA/Double IPA)

barva 16 až 34 EBC

EPM/OG: více než 17 %

alkohol 7,6 až 11 %

hořkost 70 až 100 IBU

svrchně kvašené pivo

Na rozdíl od předchozích dvou přesně definovaných stylů pale ale a IPA se u double IPA otvírají sládkům velké možnosti pro experimenty, a to především s chmelem. Vyžaduje se vyšší střední plnost, vysoká až extrémní hořkost i výrazný obsah alkoholu. Nejde o příliš řízné pivo a nelze od něj očekávat vyšší pěnivost. Ve vůni i v chuti lze očekávat velmi širokou a mnohdy i překvapivou škálu vůní i chutí. Alkohol je přítomný, ale nesmí být dominantní.

Typická vlastnost: Chuťově velmi výrazný nápoj s opravdu masivní chmelovou hořkostí a s dlouhým dozněním.

 

31 Hazy and Juicy India Pale Ale

barva 8 až 14 EBC

EPM/OG: 14 až 17 %

alkohol 6,9 až 10,6 %

hořkost 50 až 70 IBU

Žlutá až sytě zlatá barva. Typická je minimální čirost a vysoká pěnivost. Ve vůni nižší střední sladové aroma a výrazné chmelové aroma. Typické je použití nových odrůd chmele. Velmi zřetelné příchutě ovoce včetně exotických druhů mají původ v chmelu. Diacetyl je nepřípustný. Tělo musí působit čerstvým dojmem, hořkost je skrytá a projevuje se až s odstupem času v doznění. Chuťový profil mohou ovlivnit přídavky surovin, které sládek použil pro vytvoření zákalu. Alkohol nemá být v chuti zřetelný. Celkově jde o vyvážené pivo s dobrou pitelností.

Typická vlastnost: Intenzivní chmelové aroma, výrazný zákal a skrytá hořkost, která při vnímání nápoje neodpovídá deklarovaným jednotkám IBU.

 

32 Hazy and Juicy Imperial India Pale Ale

barva 8 až 14 EBC

EPM/OG: 17 až 24 %

alkohol 7,6 až 10,6 %

hořkost 65 až 100 IBU

Žlutá až sytě zlatá barva. Typická je minimální čirost a vysoká pěnivost. Ve vůni střední až vysoké sladové aroma a výrazné až velmi vysoké chmelové aroma. Typické je použití nových odrůd chmele. Velmi zřetelné příchutě ovoce včetně exotických druhů mají původ v chmelu. Diacetyl je nepřípustný. Tělo musí působit čerstvým dojmem. Vnímání hořkosti je jemné. Ta je velmi vyvážená a pocitově neodpovídá deklarovaným údajům IBU. Chuťový profil mohou ovlivnit přídavky surovin, které sládek použil pro vytvoření zákalu. Alkohol může být v chuti zřetelný. Celkově jde o vyvážené pivo.

Typická vlastnost: Mimořádně intenzivní chmelové aroma, výrazný zákal, plné tělo a skrytá hořkost, která při vnímání nápoje zprvu neodpovídá deklarovaným jednotkám IBU. Vyvážené pivo.

 

33 Experimental India Pale Ale

Barva 6 až 80 EBC

EPM/OG: 14 až 24 %

alkohol 6,4 až 11 %

hořkost 30 až 100 IBU

Do této kategorie patří piva, která vznikla experimentováním s americkou IPA, Hazy and Juicy IPA a v řadě případů přináší prolínání různých stylů. Jde především o White, Red, Brown, Black, Brut nebo o řadu dalších IPA či Imperial IPA a jejich kombinací včetně ochucení ovocem, kořením nebo dalšími surovinami. Dále lze přihlásit piva výše uvedeného typu IPA, která prošla stařením (wood and barrel aged) a došlo u nich také k ochucení ovocem, kořením nebo dalšími surovinami. Pivovar u přihlášení vzorku uvede, o jaký dílčí styl se jedná a jaké ochucení použil. Hodnotí se především zážitek z vůně a chuti nápoje, sladění jednotlivých složek.

Typická vlastnost: Osobitost nápoje.

 

34 porter a stout

Porter and Stout

barva více než 50 EBC

EPM/OG: 10 až 18 %

alkohol 2,9 až 6,5 %

hořkost 20 až 40 IBU

svrchně kvašené pivo

Jeden ze stylů svrchně kvašených piv, který vznikl v Londýně. Na rozdíl od brown ale se již spojuje s průmyslovou výrobou piva. Později se z něj jako lepší a silnější porter vyvinul stout.

Toto tmavé pivo (pro jemně světlejší, než je černý, se používá označení brown porter/hnědý porter) s nižší střední plností v sobě spojuje chuť kávy, čokolády a ovocné tóny. Hořkost není vysoká, ale měla by být zřetelná, stejně jako přítomnost chmele ve vůni, kde očekáváme hlavně sladové a ovocné tóny. Celkově jde o vyvážené, nepříliš sladké pivo bez výraznějšího chmelení. Základ jeho chutí pochází ze sladu a z kvasnic. Porter neobsahuje ve větší míře tóny praženého sladu, což představuje dominantní znak stoutů. Stout má nižší střední až střední plnost. Vůně i chuť mají původ především ve speciálních sladech, výrazná je hořká čokoláda, topinky až pražená příchuť. Doznění je středně intenzivní, zřetelně hořké.

Typická vlastnost: Střední až vysoká intenzita chutí ze sladu kombinuje chuťový zážitek s velmi dobrou pitelností tohoto svrchně kvašeného piva.

 

35 Americký imperiální stout

American Imperial Stout

barva více než 80 EBC

EPM/OG: 19 až 24 %

alkohol 7,5 až 12 %

hořkost 40 až 80 IBU

svrchně kvašené pivo

Pro tento silný stout je typická velmi intenzivní až extrémní vůně původem ze sladu, s přítomností alkoholu. Výrazně plné tělo s chutí hořké čokolády, kávy, topinek a pražených sladů opět potvrzuje přítomnost alkoholu. Tělo musí být plné a bohaté z hlediska řady různých, avšak dobře sladěných příchutí. Vysoká hořkost musí být vyvážená sladovým charakterem piva.

Typická vlastnost: V chuti a ve vůni komplexní, harmonizovaný a ušlechtilý nápoj. Vysoká intenzita vůně, vyšší střední až vysoká plnost a masivní doznění.

 

36 Wood and Barrel Aged Beer

barva podle stylu

EPM/OG: záleží na stylu

alkohol záleží na stylu

hořkost záleží na stylu

Svrchně i spodně kvašené velmi silné pivo s vysokým obsahem alkoholu, sekundárně dozrávané v dřevěných sudech po jiném alkoholu. Toto dozrávání může být simulováno dřevěnými chipsy napuštěnými alkoholem. Pro tato piva je typická velmi intenzivní až extrémní vůně a chuť dřeva a použitého alkoholického nápoje. Vždy však musí být v rovnováze s původním pivem. Plnost i hořkost mohou být velmi rozdílné, musejí však respektovat původní styl piva.

Typická vlastnost: V chuti a ve vůni komplexní, harmonizovaný a ušlechtilý nápoj respektující jak původní typ piva, tak použitý druh dřeva a alkoholu.

 

37 světlé pšeničné pivo

barva 6 až 18 EBC

EPM/OG: 11 až 14 %

alkohol 4 až 5,7 %

hořkost 10 až 30 IBU

svrchně kvašené pivo

 

Bílé, respektive pšeničné pivo se dnes považuje za bavorský národní nápoj, i když se v Čechách vařilo již od středověku zcela běžně, zatímco v Bavorsku bylo po určitou dobu určeno jen pro panovnický dvůr. Obsah alkoholu a stupňovitost bývají vyšší než u bavorských nebo českých ležáků. V Čechách má proto status lehkého piva pro letní osvěžení s nižším obsahem alkoholu. Sortiment spíše doplňuje, jen výjimečně tvoří jeho podstatný základ.

Sypání obsahuje zpravidla 50 % pšeničného sladu. Chmel se používá ve vyšším objemu, než je běžné v zahraničí. Svrchně kvašené pivo s vyšší střední plností je v nefiltrované podobě, s výraznými ovocnými a fenolovými vůněmi, které mají původ v kvasnicích. Chmel je ve vůni přítomný jen minimálně. V chuti dominují ovocné příchutě, fenoly, hřebíček nebo vanilka. Hořkost je nízká až nižší střední. Diacetyl není přípustný.

Typická vlastnost: Důležitou vlastností je čerstvost, výrazná vůně a vysoký říz, který má být vyšší než u ležáků. Sladká chuť je zcela zřetelná, ale neměla by být natolik dominantní, aby omezovala dobrou pitelnost piva. Hořkost je vyšší než u pšeničných piv vyráběných v Německu.

 

38 Polotmavé pšeničné pivo / Weizen Bernstein or Dunkel

Barva 18 až 30 EBC

EPM/OG:11 až 14 %

alkohol 4 až 5,7 %

hořkost IBU 10 až 30 IBU

svrchně kvašené pivo

Sypání obsahuje zpravidla 50 % pšeničného sladu. Chmel se používá v nižším objemu než v zahraničí. Jde o svrchně kvašené pivo s vyšší střední plností, nefiltrované, s výraznými ovocnými a fenolovými vůněmi, které mají původ v kvasnicích. Chmel je ve vůni přítomný minimálně. V chuti dominují ovocné příchutě, fenoly, hřebíček nebo i vanilka. Velmi zřetelná je sladká příchuť. Hořkost je nízká až nižší střední. Diacetyl není přípustný. Oproti světlé verzi může mít polotmavé pivo lehce karamelový charakter

Typická vlastnost: Důležitou vlastností je čerstvost, výrazná vůně a vysoký říz, který má být vyšší než u ležáků. Sladká chuť je zcela zřetelná, ale neměla by být natolik dominantní, aby omezovala dobrou pitelnost piva. Hořkost je vyšší než u pšeničných piv vyráběných v Německu.

 

39 Tmavé pšeničné pivo / Weizen Dunkel

barva více než 30 EBC

EPM/OG:11 až 14 %

alkohol 4,6 až 5,9 %

hořkost 10 až 30 IBU

svrchně kvašené pivo

Barva může být měděná až tmavá. Použité slady mění chuťový charakter, ve kterém již není zcela dominantní chuť ovocná, fenolová, popřípadě hřebíček a zároveň nastupuje karamel, sušenky a ustupuje sladkost.

Typická vlastnost: Důležitou vlastností je opět čerstvost a vysoký říz, který má být vyšší než u ležáků. Sladká chuť není tak zcela zřetelná. Hořkost je vyšší než u pšeničných piv vyráběných v Německu.

 

40 Pšeničný bock / Weizen Bock

barva bez omezení

EPM/OG: 16 až 22 %

alkohol 6 až 9,5 %

hořkost 10 až 30 IBU

svrchně kvašené pivo

Výrazně plné a řízné pivo s vysokou pěnou. Výrazná vůně je především ovocná, s fenoly (banán) a s hřebíčkem. Vyšší střední a vysoká plnost je doplněná vysokým řízem. Chuťový profil plně navazuje na ovocné vůně včetně fenolu. Může je doplnit hřejivost daná vyšším obsahem alkoholu. Doznění není výrazné. Diacetyl je nepřípustný.

Typická vlastnost: Nejdůležitější je vyváženost mezi výraznou plností a chutí piva, kterou zčásti určuje výrazný říz.

 

41 Kyselé pivo

Sour Beer

barva bez omezení

EPM/OG: 7 až 12 %

alkohol 2,5 až 5,5 %

hořkost 5 až 25 IBU

spontánně nebo piva kvašená jinak než spodním nebo svrchním kvašením

Do této kategorie se řadí všechna kyselá piva, která nejsou ochucená. Zahrnuje klasické styly jako berliner weisse, gose, ale také například brett beer.

Typická vlastnost: Kyselost musí být ušlechtilá a vyvážená, s ovocnými příchutěmi, sladkostí a s nízkou hořkostí.

 

42 Berliner Weisse s ochucením surovinami českého původu

barva bez omezení

EPM/OG: bez omezení

alkohol bez omezení

hořkost bez omezení

svrchně kvašené pivo

Celosvětovým trendem se stalo vaření ochucených kyselých piv a v řadě zemí je pro ochucení preferováno ovoce nebo další suroviny, které rostou nebo se pěstují v zemi, kde se pivo uvařilo a které jsou pro ni typické. V případě České republiky jde například o maliny, ostružiny, broskve, třešně nebo další ovoce, byliny a o další rostliny. Nepřihlašují se tedy piva s citrusovými plody, exotickým ovocem a s dalšími rostlinami, které se historicky do České republiky jen dovážejí. Pivo s vysokou pěnou musí být ve vůni a v chuti čerstvé. Pivovar uvede surovinu, kterou byl nápoj ochucen. Ta musí být evidentní ve vůni a v chuti.

Typická vlastnost: Řízný, osvěžující nápoj s osobitě pojatým ochucením.

 

43 Wood and Barrel Aged Sour Beer

barva WBC

EPM/OG:%

Alkohol %

hořkost IBU

Spontánně či svrchně kvašené kyselé, velmi silné pivo s vysokým obsahem alkoholu, sekundárně dozrávané v dřevěných sudech po jiném alkoholu. Toto dozrávání může být simulováno dřevěnými chipsy napuštěnými alkoholem. Pro tato piva je typická velmi intenzivní až extrémní vůně a chuť dřeva a použitého alkoholického nápoje. Vždy však musí být v rovnováze s původním pivem. Plnost i hořkost mohou být velmi rozdílné, musejí však respektovat původní styl piva.

Typická vlastnost: V chuti a ve vůni komplexní, harmonizovaný a ušlechtilý nápoj respektující jak původní typ piva, tak použitý druh dřeva a alkoholu.

 

44 Spodně kvašené nealkoholické pivo

Non-Alcoholic Beer Bottom Fermented

barva bez omezení

alkohol nižší než 0,5 % včetně

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Sladový nápoj je vyroben pouze ze sladu, chmele, vody a z kvasnic. Má nižší až střední intenzitu sladové nebo chmelové vůně. Použití chmelení za studena včetně nových odrůd se netoleruje, stejně jako ochucení. (Tato piva lze přihlásit v jiné kategorii.) Barva je bez omezení, důležitá je vysoká pěna. Může se jednat o filtrované i nefiltrované pivo. V chuti není žádoucí mladinová, obilná příchuť. Nežádoucí je DMS. Plnost nízká až střední. Sladkost nemá dominovat. Minimálně střední říz.

Typická vlastnost: Osvěžující nápoj, který povzbudí k dalšímu napití. Minimální tolerance vůči cizím vůním a chutím.

 

45 Spodně kvašené nealkoholické pivo ochucené

Non-Alcoholic Fruit, Herb and Spice Beer Bottom Fermented

barva bez omezení

alkohol nižší než 0,5 % včetně

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Sladový nápoj musí být ochucený. Výběr surovin pro ochucení nemá limit s tím, že pivovar musí uvést, které použil. Barva je bez omezení, důležitá je vysoká pěna. Může se jednat o filtrované i nefiltrované pivo. V chuti nesmí po ochucení zůstat nežádoucí mladinová, obilná příchuť. Preferuje se použití přírodních surovin. Důležitým kritériem je celkový chuťový zážitek z lahodného nápoje

Typická vlastnost: Osvěžující nápoj, který povzbudí k dalšímu napití. Minimální tolerance vůči cizím vůním a chutím.

 

46 Spodně kvašené nealkoholické pivo chmelené za studena

Non-Alcoholic Dry Hopped Beer Bottom Fermented

barva bez omezení

alkohol nižší než 0,5 % včetně

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Při použití tohoto sladového nápoje musí být použito chmelení za studena (dry hopping). Výběr chmelových odrůd není limitován. Barva je bez omezení, vysoká pěna. Může se jednat o filtrované i nefiltrované pivo. V chuti není žádoucí mladinová, obilná příchuť. Netoleruje se DMS. Plnost nižší střední až střední. Minimálně střední říz. Hořkost v doznění má být zřetelná. Celkově však musí jít o vyvážené pivo.

Typická vlastnost: Osvěžující nápoj, který povzbudí k dalšímu napitím s velmi zřetelnou chmelovou vůní a hořkostí v doznění. Minimální tolerance vůči cizím vůním a chutím.

 

47 Svrchně kvašené nealkoholické pivo

Non-Alcoholic Top Fermented Beer

barva bez omezení

alkohol nižší než 0,5 % včetně

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Sladový nápoj vyrobený pouze ze sladu, chmele, vody a z kvasnic, s nižší až střední intenzitou sladové nebo chmelové vůně. Použití chmelení za studena včetně nových odrůd se netoleruje, stejně jako ochucení. (Tato piva lze přihlásit v jiné kategorii.) Barva je bez omezení, důležitá je vysoká pěna. Může se jednat o filtrované i nefiltrované pivo. Nežádoucí je DMS. Plnost nízká až střední. Ovocné, esterové a citrusové příchutě v chuti. Sladkost nemá dominovat. Minimálně střední říz. Doznění středně hořké.

Typická vlastnost: Osvěžující nápoj, který povzbudí k dalšímu napití. Minimální tolerance vůči cizím vůním a chutím.

 

48 Ochucené svrchně kvašené nealkoholické pivo

Non-Alcoholic Fruit, Herb and Spice Top Fermented Beer

barva bez omezení

alkohol nižší než 0,5 % včetně

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Sladový nápoj musí být ochucený. Výběr surovin pro ochucení nemá limit s tím, že pivovar musí uvést, jaké suroviny použil. Barva je bez omezení, důležitá je vysoká pěna. Může se jednat o filtrované i nefiltrované pivo. Preferuje se použití přírodní surovin. Důležitým kritériem je celkový chuťový zážitek z lahodného nápoje

Typická vlastnost: Osvěžující nápoj, který povzbudí k dalšímu napití. Minimální tolerance vůči cizím vůním a chutím.

 

49 Svrchně kvašené nealkoholické pivo chmelené za studena

Non-Alcoholic Dry Hopped Top Fermented Beer

barva bez omezení

alkohol nižší než 0,5 % včetně

hořkost bez omezení

spodně kvašené pivo

Při použití tohoto sladového nápoje musí být použito chmelení za studena (dry hoping). Výběr chmelových odrůd není limitován. Barva je bez omezení, vysoká pěna. Může se jednat o filtrované i nefiltrované pivo. Netoleruje se DMS. Plnost nižší střední až střední. Minimálně střední říz. Hořkost v doznění má být zřetelná. Ve vůni a v chuti se očekává škála příchutí, které nabízejí nové odrůdy chmele. Celkově však musí jít o vyvážené pivo.

Typická vlastnost: Osvěžující nápoj, který povzbudí k dalšímu napitím, s velmi zřetelnou chmelovou vůní a hořkostí v doznění. Minimální tolerance vůči cizím vůním a chutím.

(U kategorie 44 až 49 si pořadatel vyhrazuje právo analytického měření obsahu alkoholu s tím, že pokud hodnoty přesáhnou 0,5 %, dojde k vyřazení vzorku ze soutěže.)